”Mäkin oon aikamoinen tollanen niinku kulinaristi. Elikkä tulee ruuan kanssa pelattua vähän niinku joka päivä – sitähän kuolis näläkään muuten!” – Matti Näsä
Minäkin tunnustan olevani kulinaristi. Ruoanlaitto ja leipominen on minusta mukavaa hommaa ja syöminen vielä mukavampaa. Maittavan ruoan valmistaminen ja aterioiminen hyvässä seurassa on elämää parhaimmillaan. Ulkomaisista keittiöstä suosikkini on kreikkalainen, kiinalaisen tullessa hyvänä kakkosena.
Ruoanlaitto ei ole mitään rakettitiedettä – sen kun lukee reseptistä vaiheet ja yrittää matkia niitä mahdollisimman hyvin. Erilaisten ruokien tekeminen ei ole mielestäni kuin omasta uskalluksesta ja viitseliäisyydestä kiinni. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa.
Maailman paksuimmasta keittokirjasta eli Googlesta eivät lopu reseptit ihan heti. Tänä vuonna yritänkin haastaa itseni ja valmistaa uusia ruokia sen sijaan, että tekisin samoja vanhoja herkkuruokia (jotka ovat toki hyviä nekin).
Tässä postauksessa ajattelin esitellä erään ruoan, jota syön melkein joka arkipäivä eli kana-pinaatti-tomaattipastan. Yleensä arkisin ei jaksa / ehdi laittaa mitään erikoista ruokaa, joten omat arkiruokailuni noudattavat pitkälti samaa kaavaa. Viikonloput puolestaan ovat aikaa, jolloin voi sitten laittaa hieman erikoisempaa safkaa, kokeilla uusia reseptejä ja syödä kohtuudella herkkuja.
Reseptissä on luonnollisesti huomioitu lihaksistaan huolehtivan ihmisen erityistarpeet: paljon proteiinia ja sopivasti rasvaa. Kasviksiakin löytyy. Pinaatti on mukana ohjeessa siksi, koska näin yhtenä päivänä telkkarissa piippua polttavan miehen, joka sai pinaattia syötyään rutkasti lisää voimaa. Lisäksi tällä miehellä oli aivan jäätävän kokoiset kyynärvarret. Minäkin haluan isot kyynärvarret ja lisää voimaa, joten syön pinaattia. Noiden lisäksi pinaatilla näyttäisi olevan myös muita hyötyjä.
Valmistus
Tarvitset seuraavat ruoka-aineet (minä syön tästä kolme kertaa):
– 300g maustamattomia kanasuikaleita (marinoitu = hyi yäk!)
– Rasvaa paistamiseen (minä käytän tähän kookosöljyä, muutkin käy varmasti)
– Sipuli + muutama valkosipulin kynsi
– Mausteita (esim. curry, kurkuma, caynnepippuri, paprikajauhe)
– 150g (pakaste)pinaattia
– 300g tomaattia
– 2dl kermaa (7%)
– Lisukkeeksi pastaa. Mikä tahansa pasta käy – minä käytän Penne Rigatea. Täysjyväpastassa on enemmän kuitua, mutta syön valkoista pastaa, koska saan kuituja ihan tarpeeksi muista ruoista. Sopiva määrä pastaa riippuu sinusta itsestäsi.
1. Pilko tomaatit pieniksi palasiksi ja laita ne ja pinaatti pikkukattilaan muhimaan. Jos et käytä valmiiksi jauhettua pakastepinaattia, hienonna se pinaattikin.
2. Paista kana pannulla pienessä määrässä rasvaa. Mausta – curry ja kurkuma antavat kastikkeelle mukavan värin ja ripaus cayennepippuria aavistuksen tulisuutta. Nakkaa hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet perään, kun kanasuikaleet alkavat olla kypsiä. Paista niin kauan, että sipuleista haihtuu nesteet.
3. Tämä vaihe on vähän hämy, mutta toisaalta välttämätön suorittaa. Tomaattihakkeen ja pinaatin pitäisi olla tässä vaiheessa jo aika hyvin pehmentynyttä (tähän menee aikaa 10-20min, riippuu keittolevyn kuumuudesta ja tomaattien kypsyydestä), minkä huomaa siitä, että kattilassa on todella paljon vettä.
Vedestä pitää päästä jollain ilveellä eroon, koska kastikkeesta tulee muuten aivan liian lurua. Aiemmin nakkasin tomaatti-pinaattimössöä kanojen joukkoon ja haihduttelin veden siellä. Nykyään olen ratkaissut tämän ongelman niin että, kaadan aina välillä kattilasta vettä siihen kattilaan, missä keitän pastat. Näin pastakin saa ylimääräistä makua tomaatti-pinaattinesteestä. Vettä pitää kaataa pois muutaman kerran ja niin kauan, että sitä ei lillu pikkukattilassa enää hirvittäviä määriä.
4. Laita kerma ja paistetut kanat ja sipulit tomaatti-pinaattikattilaan. Sekoita, laita kansi päälle ja lämpö ykköselle.
5. Tähän vaiheeseen tultaessa on kannattanut aloittaa jo pastan keittäminen. En kirjoita tähän mitään erityisiä ohjeita pastan keittämiseksi, mutta Siken ohjeita ja pussissa olevaa keittoaikaa kannattaa noudattaa.
6. Keitä pastaa niin kauan, että se on al dente eli ei aivan pehmeää. Hämmennä kana-pinaatti-tomaattikastiketta muutaman kerran keittämisen aikana. Kana pehmenee mukavasti sinä aikana, kun pasta valmistuu. Kastikkeeseen voi halutessaan laittaa itselleen sopivan määrän suolaa tässä vaiheessa.
7. Valuta pasta lävikössä. Älä huuhtele paastaa, koska se on ihan turhaa. Sitten vain kauhot pastaa lautaselle ja laitat kastiketta päälle. Valmista tuli!
Halutessasi voit syödä vielä lisukkeena raejuustoa, mistä saa lisäproteiinia. Toinen sopiva lisuke voisi olla esimerkiksi mustaherukkahillo.
Lopuksi vielä tilastotietoa sitä kaipaaville (resepti jaettuna kolmella, ei sisällä pastaa):
254,8 kcal, 27g proteiinia, 9,1g hiilihydraattia,12,4g rasvaa
Pastaamisiin!
Tätä pitää kyllä testata.
Kiva juttu! En siis laittanut tätä ohjetta turhaan tänne =)