Helluni osti uuden kännykän pari viikkoa sitten, minkä johdosta minullekin tuli armoton kännykkäkuume. Vanha Nokia N9:ni toimi vielä moitteettomasti, mutta sen vanhentunut tekniikka ja hieman buginen MeeGo-käyttöjärjestelmä onnettomine sovellusvalikoimineen alkoi ärsyttää minua – oli siis aika alkaa etsiä uutta kännykkää. Huomioni kiinnittyi nopeasti yhteen tämän vuoden puhutuimmista laitteista, joka tottelee nimeä OnePlus One. Katseltuani laitteesta tehtyjä YouTube-arvosteluja ja tutkittuani muiden arvioita laitteesta päätin, että tämä puhelin täytyy saada.
OnePlus One on vasta tänä vuonna perustetun kiinalaisen start-upin eli OnePlus:n ensimmäinen, muttei varmasti viimeinen älypuhelin. Yhtiö ei halua ottaa suuria riskejä liiketoiminnassaan ja se on valinnut hitaan, mutta varman ja vähäriskisen kasvun tien. Tämän johdosta OnePlus Onen myynti on erittäin kummallista: tällä hetkellä laite ei ole yleisessä myynnissä – tätä laitetta on ainakin vielä turha etsiä viihde-elektroniikkaa myyvistä liikkeistä.
OnePlus Onen yleinen myynti alkaa ilmeisesti joskus ensi vuoden puolella, joten tällä hetkellä ainoat vaihtoehdot ostaa laite ovat joko kutsun saaminen puhelimen aikaisemmin ostaneelta, osto-oikeuden voittaminen erilaisista kisoista tai osallistuminen OnePlus Onen ennakkomyyntitempauksiin, joita on tähän mennessä järjestetty yhteensä kaksi kappaletta (toinen järjestettiin tänään). Tämä erikoisuus tehnee laitteesta monen muun asian ohella erittäin halutun: ehkä vaikeasti saatavissa oleva laite vaikuttaakin yhtäkkiä normaalia houkuttelevammalta. Laitetta on ostettu tänä vuonna ainakin 500 000 kappaletta, mikä on ihan hyvin ottaen huomioon yhtiön 300 dollarin (jep!) markkinointibudjetin. Tämän laitteen kohdalla hype on suuri, eikä suotta.
Minä hankin OnePlus One -osto-oikeuteni netistä tai tarkemmin Redditistä, jossa puhelimen ostaneet henkilöt jakavat osto-oikeuden mahdollistavia linkkejä. Osto-oikeudet puhelimeen ovat erittäin haluttua tavaraa – minäkin metsästin koodia netissä ehkä kahdesta neljään tuntia.
Yksi osa linkkiä on tuotekoodin näköinen tekstinpätkä, joita henkilöt ovat usein muokanneet leikillään ja laittaneet tilalle arvoituksia, jotka ratkaisemalla saa tietoonsa oikean ostolinkin. Myös minun kohdalleni osui tällainen arvoitus, joka oli tämännäköinen:
Sain ratkaistua ensimmäisenä nokkelana ja onnekkaana oikean koodin, joka oli siis GLFK-HWMW-KNDO-OXPG ja pääsin valitsemaan itselleni laitteen.
Valitsin laitteekseni 64GB muistia sisältävän mustan Sandstone Black -mallin, joka maksoi 299€. 16GB muistia sisältävä valkoinen Silk White -malli olisi maksanut 269€, mutta koska laitteeseen ei saa lisättyä muistia Micro SD -kortilla, oli ylimääräisen 30 euron sijoittaminen erittäin helppo valinta – esimerkiksi iPhone 6:n tapauksessa sama hyppäys tallennustilassa olisi maksanut 100 euroa.
Postikulut maksoivat 25 euroa ja olivat hintansa väärti: tilasin laitteen muistaakseni tiistai-iltana ja jo perjantaina aamusta pääsin käpistelemään DHL:n tuomaa, OnePlus:n Iso-Britannian varastolta lähetettyä kaksiosaista pakettia eli laturia ja itse laitetta.
Älyttömän tyylikkään paketin avattuani paketin pääsin käsiksi laitteeseen, jonka laitteisto on huippuluokkaa ottaen huomion OnePlus Onen hinnan: 2.5 gigahertsin neliydinprosessori, 3GB:n keskusmuisti, Adreno 330 -grafiikkasuoritin ja 13 megapikselin kamera mainittakoon tärkeimpinä esimerkkeinä puhelimen ominaisuuksita. Täydet laitteen speksit löytyvät täältä.
Laitteen huokea hinta verrattuna sen ominaisuuksiin on ihmetyttänyt ihmisiä laajalti. Mainittakoon, että ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen Samsung Galaxy S5 maksaa 300 euroa enemmän kuin OnePlus One.
Laitteen alta löytyivät laturiin kiinnitettävä lataus- ja USB-kaapeli ja työkalu, jolla sai avattua puhelin kyljestä löytyvän Micro SIM -korttipaikan. Kuulokkeita paketissa ei ollut, mitä hieman harmittelin, mutta toisaalta minulla on kuulokkeita jo valmiiksi laatikot täynnä.
Käyttöjärjestelmänä OnePlus Onessa on Cyanogenmod 11S, joka perustuu Android-käyttöjärjestelmään ja sen uusimpaan KitKat-versioon (4.4.4). Laitteeseen saa siis Google Play -sovelluskaupasta samat sovellukset kuin Android-laitteisiinkin. Laitetta on kuulemma päivitetty ahkeraan kuukausien saatossa ja siitä on korjattu paljon lukusia bugeja. Uusimman Android 5.0:n tullessa julki on Cyanogenmod Inc. on luvannut, että laitteeseen tulee päivitys 90 päivän sisällä.
Cyanogenmodin mukana ei tullut juurikaan ylimääräisiä (ja turhia) sovelluksia, joita puhelinvalmistajat laittavat vakio-Androideihin pilvin pimein ja joita ei voi edes poistaa, ellei puhelimeen asenna sitten tällaista Cyanogenmodia.
Cyanogenmodia voi muokata mieleisekseen monilla eri tavoilla: laitteeseen on saatavilla kymmeniä ilmaisia ja maksullisia teemoja, joita käyttämällä Cyanogenmodin ulkoasun voi saada mieleisekseen. Tämä on ainakin minusta erittäin hyvä juttu.
OnePlus One käytössä
Puhelin tuntuu kädessä erittäin hyvältä. Puhelimen valmistusmateriaali (magnesium) on erittäin laadukasta: pidettäessä laitetta kädessä siitä ei jää lelumainen tuntuma niin kuin esimerkiksi monesta Samsungista jää. Nimensä mukaisesti Oneplus One Sandstone Black tuntuu kädessä hienolta hiomapaperilta eikä varmasti luiskahda lattialle. Silk White -malli tuntuu kuulemma kädessä silkinpehmeältä.
Alkuun puhelimen suuri koko hirvitti minua, onhan OnePlus Onen 5.5 tuuman näyttö huomattavasti isompi verrattuna 3.9 tuumaiseen Nokia N9:iin. Totuin kuitenkin näytön kokoon hyvin nopeasti. Puhelinkin sujahtaa oikein mukavasti taskuun.
Kokemukseni laitteesta ovat näin kolmen päivän käytön perusteella aivan järkyttävän hyviä. Sovellukset avautuvat ja sulkeutuvat salamannopeasti, mikä on ihan ymmärrettävää ottaen huomioon laitteen sisällä jylläävät voimat. Täysi 3100mAh:n akku kestää helposti yli päivän käytössä. Erityisen hauskoja ovat Cyanogenmodista löytyvät muutamat eleet: piirtämällä esimerkiksi ympyrän pimeään, lepotilassa olevaan näyttöön saa aukaistua kameran ja piirtämällä V:n saa kameran LED-valon päälle ”taskulampuksi”.
Näyttö on erittäin tarkka, vaikka se ei alla olevasta, huonossa valossa otetusta kuvasta välttämättä selviäkään.
Pelaamista en ole testannut, kun en liiemmin perusta pelien pelaamisesta, mutta senkin pitäisi sujua katsomieni videoarvostelujen perusteella oikein moitteettomasti.
OnePlus One salilla
Jottei tämä postaus menisi ihan tekniikkapainotteiseksi, on puhelin ja etenkin sen kamera ollut testikäytössä myös salilla.
Puhelimen 13 megapikselin kamera vaikuttaa erinomaisen hyvältä ja saa käytössäni olleen 16 megapikselin digipokkarin kalpenemaan isosti. Esimerkiksi alla olevat kuvat on otettu kesken sarjan ja laatu on liikkeestä huolimatta erittäin hyvä. Digipokkarilla otetuista kuvista olisi suurella todennäköisyydellä tullut sumeita liikkuvan kohteen vuoksi.
Yllä oleva kuva on otettu kameran urheilukuvaustoiminnolla, alla olevan kuvan tapaan. Ei näitä kuvia uskoisi millään kännykällä otetuiksi, vaikka värit hieman kusevatkin.
Kameralla voi ottaa 1080p:n Full HD-videota, minkä johdosta YouTube-kanavalleni ilmestyneekin salivideoita nykyistä useammin. Digipokkarillani onnistui ainoastaan 720p-videon kuvaus. Alla tänään OnePlus Onella kuvattu Full HD-kyykkyvideo.
Toinen hauska videokameran ominaisuus on mahdollisuus kuvata 60 ruutua sekunnissa oleva hidastusvideo, jota voi saliympäristössä käyttää suoritustekniikoiden analyysiin. Ymmärrettävistä syistä Slow Motion -videot ovat äänettömiä. Tätä ominaisutta aion ehdottomasti käyttää jatkossakin.
Alla näyte yhdestä kyykkysarjasta, joka kuvattiin käyttämällä hidastustoimintoa.
Instagram-tili ja OnePlus One -yhteenveto
Kuten jotkut tarkkasilmäiset saattoivat huomata, on puhelimen aloitusnäytössä Instagram-kuvake. Tein siis Oneplus Onen hankittuani Instagram-tilin, jonka käyttäjätunnus on sama kuin Twitter-tilini eli ohaataja.
Jaan Instagram-tililläni hetkiä elämästäni, niin kuntosalilta kuin sen ulkopuolelta. Mainitsen myös uusista postauksistani Instagramissa. Kannattaa seurata tiliäni, jos kiinnostaa!
Instagram-tilini seuraamisen lisäksi voin suositella OnePlus Onea erittäin lämpimästi uudeksi laitteeksi – jos vain saat kutsun käsiisi 🙂 Muutaman päivän perusteella en ole keksinyt laitteesta pahaa sanottavaa. OPO on paras vastaantullut OPO ikinä yläaste, lukio ja yliopisto mukaan lukien. Tässä mahtavassa laitteessa on hinta-laatusuhde kohdallaan.
Ai niin, eräs ominaisuus oli vielä unohtua: voi sillä soittaakin!