Tablettini piippasi viestin merkiksi pari viikkoa sitten, kun olin poistumassa yliopistolla järjestetyiltä Pesti-päiviltä.
Näytölle ei piirtynyt tällä kertaa mitään sanahelinää tai lisäravinnemainoksia. Olin nimittäin saanut luettavakseni erittäin mielenkiintoisen ehdotuksen: eräs tuttuni kaipasi apuani elämäntaparemontin suhteen.
Katsellaanpa, mitä kaikkea viesti piti oikein sisällään:
”Mulla ois halu saada itseni parempaan kuntoon, eroon selkävaivoista, lisää voimaa erityisesti vatsalihaksiin ja selkään”
Minkään jatkuvan vaivan kanssa ei ole mukavaa elää, oli se vaiva sitten selässä, olkapäässä tai polvessa. Kipugeelin valeleminen ja lihasrelaksanttien sekä kipulääkkeiden popsiminen kipujen poistamiseksi ei ole ongelmanratkaisua vaan ongelman siirtämistä.
Minä olen sitä mieltä, että liike on lääke. Kipulääkkeistä poiketen tällaisella lääkkeellä on vekkuli taipumus korjata vaivoja pysyvästi eikä väliaikaisesti. Koska vaiva sijaitsee selässä, on erityisesti keskivartalon lihaksien vahvistaminen paikallaan. Lisäksi neuvoin ensitöikseni henkilöä tekemään ainakin osan päivän töistä seisten, koska pidempiaikainen istuminen saattaa tehdä hallaa etenkin alaselälle.
”Realiteetti on, että en pääse joka päivä salille tai pitkälle lenkille.”
Edesmennyt presidentti Paasikivi sanoi aikoinaan, että kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Jos tosiasia on, että elämäntilanne ei salli useampaa reissua viikossa kuntokeskukseen, niin sitten ei salli. Tällöin liikunta-aktiviteetit suunnitellaan elämän realiteettien mukaan.
Aloitettaessa elämäntaparemonttia onkin hyvä pitää mielessä realismi: on turhaa suunnitella käyvänsä 4-5 kertaa viikossa jumppatunneilla, jos se on muiden menojen vuoksi yksinkertaisesti mahdotonta.
”Oiskin hyvä, jos ois jotain kotijumppaohjeita (esim. kahvakuulalla)”
Kahvakuulailu on minulle aika vierasta, joten olen tässä viikon aikana käynyt testaamassa itselläni erilaisia kahvakuulaliikkeitä salitreenieni päätteeksi. Kahvakuulailu on sikäli helppo liikuntamuoto, koska alkupanostukseksi ei tarvita vuoden sitoutumista mihinkään kuntokeskukseen – riittää, että ostaa aluksi kuulan tai pari sekä jumppamaton. Treenit voi suorittaa vaikka olohuoneessa musiikki-TV:n raikuessa. Lisäksi treenaaminen ei vaadi matkustamista liikuntapaikalle, mikä sopii hyvin kiireiselle ihmiselle.
Kahvakuulaharjoittelu on todella kokonaisvaltaista harjoittelua, sillä tyypillinen kahvakuulalla tehtävä liike aktivoi useampia kehon lihaksia kerralla. Yksittäinen kahvakuulatreeni on mahdollista suorittaa vain muutamaa liikettä tekemällä ja näillä muutamalla liikkeellä saadaan jo treenattua useimmat kropan lihakset. Lisäksi ajattelin höystää yksittäistä treeniä vielä muutamalla eristävämmällä liikkeellä, jotka tehdään sitten keveämmällä kuulalla. Myös kahvakuulattomat liikkeet tullevat kuulumaan valikoimaan.
”… jatkuva herkuttelu kuriin”
En ole mikään herkuttelun hillitsemisen ammattilainen, mutta monen muun asian lailla olen saanut muodostettua tästäkin asiasta oman mielipiteen.
Saatan omata muutaman kikan herkuttelupulman ratkaisemiseksi, mutta niitä on hankala tiivistää pariin kappaleeseen. Asia kiinnostaa varmasti monia, joten koitan saada vaikkapa ensi viikolla tästä postauksen aikaiseksi.
”Painonpudotus ei ole olennaista, vaan että ois hyvä olo”
Vau. Tässä ollaan asian ytimessä. Yllä oleva lause pitäisi kehystää ja laittaa kodin jokaisen huoneen seinälle ja vaikka jääkaapin oveen.
Ei kaikkien tarvitse olla lihaksikkaita tai hoikkia. Kaikkien ei tarvitse näyttää siltä, että on kuntosalilla ensimmäisenä ja viimeisenä. Kaikkien ei tarvitse päästä lehtien kanteen tai viikon laihduttajaksi jollekin nettisivulle. Kaikkien ei tarvitse edes osallistua fitnesskisoihin, vaikka se tuntuu olevan tosi kova juttu tätä nykyä.
Riittää, että jokaisen päivän päätteeksi voi katsoa hymyillen peiliin ja sanoa itselleen ”Minulla oli tänäänkin ihana päivä. Minulla on hyvä olo”. Mikään muu asia elämässä ei ole olennaisempaa kuin se.
Hyvä olon saavuttaminen on monen asian summa. Se on kuitenkin selvää, että muun muassa selkäkivut saavat hyvän olon yhtälön lopputuloksen miinusmerkkiseksi.
Jos tosiasia on, että tällä hetkellä ei ole hyvä olo, on aika ryhtyä toimiin. Vaikka Personal Trainer ei ole tällä hetkellä hetkellä suojattu ammattinimike, en pidä järkevänä menettelynä kutsua itseäni sellaiseksi. Personal Trainerit ovat saaneet tehtäväänsä koulutuksen, mutta minä en ole. Minä olen kuntosalia ja ravitsemusta harrastava ohjelmistoalan ammattilainen, en ohjelmistoja harrastava kuntosalin ja ravitsemuksen ammattilainen.
Ollaan sitten vaikka hyvän olon konsultti.