Tässä dieettiyhteenvedossa käyn läpi dieettitauon ajan tapahtumat, jotka oli parempi niputtaa yhteen kahden yksittäisen kirjoituksen sijaan.
Treenit ja kehonkoostumuksen liikkeet
Ensimmäisen taukoviikon pidin treenien osalta kevennettyinä. Ilman dieettitaukoa olisin tuskin pitänyt kevennettyä viikkoa, koska olen pudottanut salitreenivolyymiani dieettiä edeltävään aikaan verrattuna. Mikäli en olisi vähentänyt salitreenivolyymiani ollenkaan tai pitänyt dieettitaukoa, olisin todennäköisesti pitänyt keveitä viikkoja jossain vaiheessa. Ylirasittuminen dieetillä on nimittäin paljon suurempi huoli kuin se, häviääkö kehosta kevennettyjen treenien pitämisen seurauksena enemmän lihasmassaa. Ylirasittumisen seurauksena myös treenitehot alkavat kärsiä, jolloin lihasmassasta on hankalampi pitää kiinni. Toisella viikolla aloin treenata jo melkein täydellä teholla, pysytellen muutaman kilon päässä normaaleista sarjapainoista.
Kuten arvata saattaa, kaloreiden nostamisen seurauksena painonikin nousi:
Ensimmäisen taukoviikon keskiarvopaino 74.49 oli ja toisen viikon 74.81 kiloa, joten taukoa edeltävään aikaan tuli takapakkia yhteensä 670 grammaa. Rasvaa tästä oli minimaalinen määrä, jos ollenkaan: veikkaisin nesteiden kertymisen ja maha-suolikanavan täyttymisen kattaneen suurimman osan taukoviikkojen aikana kertyneestä painosta.
Työnhaku
Viime vuonna lähetin tammi-maaliskuussa noin 30 työhakemusta Oulun alueen ICT-yrityksiin. Hakemukset poikivat lukuisia masentavia sähköposteja, jossa kiitettiin kauniisti lähetyistä hakemuksista ja joissa valinta ei kohdistunut minuun. Lisäksi sain yhden työhaastattelukutsun, joka ei johtanut rekrytointiin. Lopulta päädyin saamaan 1½ kuukauden harjoittelupaikan hakemusten ulkopuolelta, entisen opiskelukaverini kautta.
Tänä vuonna panostin määrän sijasta laatuun, ja lähetinkin ainoastaan kaksi huoliteltua työhakemusta sellaisiin paikkoihin, jotka olivat osaamistani vastaavia ja itseäni motivoivia. CV:ni oli parempi ja asiallisemman näköinen kuin ennen, eikä tämän blogin pitäminenkään ole ainakaan haittaavana tekijänä rekrytoinnin kannalta (toivottavasti).
Kahdesta hakemuksesta sain kaksi haastattelukutsua. Ensimmäisellä kerralla helmikuussa ei natsannut. Toisella kerralla, elämäni ensimmäisessä englanninkielisessä työnhaastattelussa hieman ennen pääsiäistä sen sijaan natsasi:
Koska nimet kirjoitettiin paperiin dieettitauon aikana, uskallan paljastaa täälläkin, että olen syyskuun loppuun asti töissä Nokialla. Työtehtäväni liittyvät liiketoimintaprosessien mallintamiseen, enkä voisi olla enempää innoissani tästä hienosta mahdollisuudesta. Kun pelasin 15 vuotta sitten innoissani matopeliä 5110-puhelimellani, ei pienessä mielessänikään käynyt, että saattaisin olla joskus töissä kyseisen puhelimen valmistaneessa yhtiössä.
Huomenna alkavat työt vaikuttavat tekemisiini ainakin siten, että alan todennäköisesti syömään neljän sijasta viisi päivittäistä ateriaa. Tämä menettely sopii mielestäni paremmin yksiin työrytmin kanssa. Treeniaika tulee vaihtumaan iltapäivästä alkuiltaan ja sunnuntai vaihtuu lepopäivästä treenipäiväksi. Työpaikalla on oma kuntosali, jonka varustus pitää käydä tarkastamassa. Voisin aivan hyvin tehdä työpaikan salilla vaikkapa aerobisia treenejä, jos ja kun otan niitä dieettiini mukaan. Bloggaaminen sen sijaan menee siinä omalla painollaan. Aikataulut ja sisäinen laaduntarkkailu mahdollistavat sen, että kirjoituksia tulee ilmestymään kerran tai kaksi viikossa.
Jos joku sattuu muuten tarvitsemaan erittäin suorituskykyisiä ja kestäviä matkapuhelimien tukiasemia niin pieniin kuin isoihin tarpeisiin, minä tiedän, mistä niitä voi kysellä!
Ruokailut
Ensimmäisen dieettiviikon ajan sain nauttia lyhyen määräaikaisen työsuhteen eduista, kuten sämpylöistä ja kahvileivoksista kahvitauoilla sekä ilmaisista lounaista. Muutama vuosi sitten olin samoissa (vaali)töissä, jolloin olin dieetillä ja en – yllätys yllätys – ”voinut syödä mitään dieettiin kuulumatonta”.
Nyt sama menettely ei tullut kuuloonkaan. Panostin erityisesti salaattipöytään, koska se on koko lounaan arvokkain osa. Koska en valmistanut kaikkia aterioita itse, jouduin arvioimaan aika paljon aterioiden ravintosisältöjä, minkä johdosta lopullinen totuus makroista jää hämärän peittoon. Tästäkin asiasta selvittiin kuitenkin loppujen lopuksi oikein mainiosti.
Asetin taukoviikkojen makrot tarkoituksellisesti runsasrasvaisiksi, koska tiesin ilmaisten lounaiden ja tarjoilujen sisältävän rasvaa enemmän kuin mihin olen normaalisti tottuunut. Myönnettäköön, että dieettimakroilla olisinkin joutunut valikoimaan tarkemmin syömiäni. Nyt kuitenkin pystyin syömään mainiosti esimerkiksi (ilmaista) pitsaa, jonka sovittaminen makroihin ei ollut ongelma.
Tässä vielä yhteenveto kymmenen viikon makroista:
Ja tässä viikko #11:
Makroihin liittyen olen todennut, että henkilökohtaiset mieltymykseni taitavat olla enemmän rasvaisessa ruoassa kuin hiilarimätössä, joten dieetin lopetettuani nostan rasvamääriäni korkemmaksi kuin aikaisempina plussakalorikausina. Tauon aikana käyttämäni 90 grammaa voisi olla ensialkuun oikein mainio lähtökohta. Hiilihydraattimäärät tulevat olemaan yli 400, joten treeni-intensiteettikään tulee tuskin kärsimään, vaikka söisin hiilihydraattia vähemmän kuin ennen. Toisaalta voisin tehdä esimerkiksi niin, että osa viikonpäivistä sisältää enemmän suhteessa rasvaa kuin muut päivät. Katsotaan, mihin ratkaisuun tulen päätymään loppujen lopuksi.
Yhteenveto
Kahden viikon dieettitauko teki hyvää sielulle ja ruumiille, ja tällä viikolla olen palannut uudella innolla taukoa edeltäviin dieettimakroihin. Toivottavasti painoni jatkaa tippumistaan dieettitauon pitämisenkin jälkeen.
Toiveissani olisin, että pääsisin tavoitepainooni (n. 72kg) juhannukseksi, joten jossain vaiheessa saatan joutua tekemään kalorivajeestani suuremman kuin tähän asti. Vaikka dieetti onkin sujunut tähän asti oikein hyvin, en ajatellut olla sillä hamaan tulevaisuuteen asti. Sitä paitsi plussakalorikaudelle olen tehnyt jo uusia suunnitelmia, joiden toteuttamista odotan jo innoissani.
P.S. Blogihakemiston pioneeri Blogilista lopettaa toimintansa lähiaikoina. Mikäli blogiani on tullut seurattua Blogilistan kautta, kannattaa turvautua vaihtoehtoisiin seurantatapoihin, jos blogini seuraamista haluaa jatkaa: