E-urheilijan suorituskykyopas – maailman ensimmäinen kirja kokonaisvaltaisesta pelaamisen kehittämisestä

Astelin lämpimänä toukokuisena päivänä vuonna 2019 oululaiseen kahvilaan pohtien, mikä asia oli niin tärkeä, että lapsuudenystäväni halusi tavata vuosien hiljaiselon jälkeen. Tämä tapaaminen oli kuitenkin tärkeämpi kuin arvasinkaan, sillä tuona päivänä käynnistyneen projektin hedelmistä kirjaimellisesti koko maailma pääsee pian nauttimaan. Minun ja Lauri Leinosen tietokirja E-urheilijan suorituskykyopas on nyt julkaistu!

Suurille ikäluokille e-urheilu on tuttua lähinnä e-urheilijoiden miljoonatuloja tai turnausten hurjia palkintopotteja käsittelevistä uutisista, jotka ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu rakettimaisessa kasvussa olevasta alasta. Monelle onkin vaikea hahmottaa, miten valtava ilmiö e-urheilu Suomessa on tai miksi uudenlainen kirja pelaamisesta kannattaa kirjoittaa.

Antaa siis tilastojen puhua puolestaan.

E-urheilijan suorituskykyopas vastaa selkeään tarpeeseen

E-urheilu ja videopelaaminen yleensäkin ovat alle kolmikymppisiin painottuvaa toimintaa. Suomalaisten pelaamista säännöllisesti tutkivan Pelaajabarometrin mukaan 65–80 % 10–29-vuotiaista pelaa vähintään kerran viikossa jotakin digitaalista peliä. Samanikäisistä suomalaisista kilpapelaamista (ts. e-urheilua) harrastaa aktiivisesti noin 5–8 ja katsoo 25–26 prosenttia. Suomessa on siis jo pelkästään alle kolmikymppisten joukossa 60 000–100 000 e-urheiluharrastajaa ja jopa 320 000 kilpapelaamisen penkkiurheilijaa.

Näin iso joukko lapsia, nuoria ja nuoria aikuisia ansaitsee heidän kielellään kirjoitetun kirjan heitä puhuttelevasta aiheesta. Kiinnostavan luettavan puute lienee nimittäin yksi syy siihen, miksi nuoret eivät lue nykyään kovin paljon kirjoja.

E-urheilijan suorituskykyopas kuva The International 2019 -turnauksesta.
Isoimpien e-urheiluturnausten puitteet ovat näyttävät millä tahansa mittapuulla. Kuva: KINCIR / CC BY 4.0

Pelkkä hurja suosio ei ole kuitenkaan syy kirjoittaa e-urheilukirja, sillä kirjan aiheelle on viimeisen viiden vuoden aikana tullut selkeä tilaus.

E-urheilun lisääntyneiden rahavirtojen ansiosta pelkästään nyky-Suomessa muutama kymmenen pelaajaa tulee toimeen pelaamisesta saatavilla palkkatuloilla. Se tarkoittaa parempia mahdollisuuksia satsata pelaamiseen, minkä vanavedessä eri pelien kilpailullinen taso on noussut uusiin ulottuvuuksiin.

Nykypäivän ammattipelaajan arki muistuttaa suurilta osin kenen tahansa huippu-urheilijan arkea: suunnittelua, palavereja, matkustamista, makeita voittoja, karvaita tappioita, tiimityötä, menestyspaineita, sponsoritoimintaa, innokkaita faneja ja vihaisia ”faneja” ja viimeisinä, muttei vähäisimpinä ankaraa työntekoa ja asialleen omistautumista.

Ammattilaisen päivät ovat pitkiä, mutta keskittymisen on silti oltava huipussaan, sillä yksikin millisekunneissa mitattava nukahdus pelin aikana voi olla ottelun tuloksen kannalta kohtalokas. E-urheilu on huipulla henkisesti erittäin kuluttavaa, joten fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiva pelaaja kestää paremmin ammattilaisuuden rasituksia.

Toiminnan ammattimaistumisen ja kilpailun koventumisen myötä yhä useampi pelaaja onkin lähtenyt hakemaan kilpailuetuja muutenkin kuin kasvattamalla perinteisesti jo valmiiksi puistattavan kovia harjoittelumääriä. Käytännössä pelaajat ovat alkaneet panostaa elämäntapoihin ja henkiseen suorituskykyyn, ja todenneet niillä olevan erittäin hyödyllisiä vaikutuksia sekä terveyteen että pelisuorituksiin. Organisaatiot ovat olleet asiassa aloitteellisia ja palkanneet esimerkiksi urheilupsykologeja, personal trainereita ja jopa kokkeja pelaajien avuksi.

Sekä psyykkisestä suorituskyvystä että pelaamista tukevista elämäntavoista puhutaan yhä enemmän niin e-urheilun huippu- kuin ruohonjuuritasolla, mutta asioiden viemisessä käytäntöön riittää vielä työsarkaa. Suurelle yleisölle näistä aiheista jaettava tieto on toistaiseksi hyvin hajanaista, eivätkä kaikki ole välttämättä tietoisia siitä, miten esimerkiksi liikuntaa harrastamalla voidaan parantaa useita pelaamisessa vaadittavia ominaisuksia.

Tämä tulee kuitenkin muuttumaan kirjamme myötä.

E-urheilijan suorituskykyopas on yhdistelmä tiedettä ja käytäntöä

E-urheilijan suorituskykyopas on kehittävää harjoittelua, terveellisiä elämätapoja ja psyykkistä suorituskykyä käsittelevä tietokirja. Kirjan avulla pelaaja oppii tuloksekkaan harjoittelun hyvät käytännöt, tekemään terveyttä ja pelisuorituksia tukevia valintoja liikunnan, ravitsemuksen ja unen saralla sekä saa yleiskatsauksen keskeisiin e-urheilun psyykkisiin taitoihin. Kirjan sisällysluetteloa pääset tarkastelemaan klikkaamalla alla olevia kuvia.

Klikkaa kuvia isommaksi

272-sivuinen ja viiteen päälukuun (kehittävä harjoittelu, liikunta, ravitsemus, uni, psyykkisten taitojen harjoittelu) jaettu kirjamme on yhdistelmä tutkimusnäyttöä ja käytännön kokemuksia. Kovasta asiasta huolimatta kyseessä on käytännönläheinen ja helppolukuinen kirja, sillä se sisältää runsaasti lukukokemusta rikastuttavia elementtejä, kuten sitaatteja, nostoja, kuvia, tietolaatikoita ja graafeja, mutta minimaalisesti tiedejargonia tai pitkästyttävää jaarittelua.

Yleistajuisen tieteen ohella kirjan ydintä ovat asiantuntijoiden ja peliammattilaisten haastattelut. Kirjaan haastattelemiamme asiantuntijoita ovat esimerkiksi e-urheiluvalmentaja Nico Ilkanheimo, tunnettu unilääkäri Henri Tuomilehto sekä maailmanluokan e-urheiluorganisaatioiden kanssa työskentelevä urheilupsykologi Mia Stellberg.

Monille kirjan kiinnostavinta antia ovat pro-pelaajien sitaatit, joita on useimpiin tietokirjoihin verrattuna varsin runsaasti. Halusimme kuitenkin juuri pelaajien kertovan omalla kielellään ammattilaisarjesta, jonka parhaita asiantuntijoita he itse ovat.

Tuomas Louhimaa pelaamassa vuoden 2019 eSM-turnauksessa. Kuvan on ottanut Arttu Kokkonen.
Tuomas ”SADDYX” Louhimaa on yksi kirjaan haastatelluista pelaajista. Kuva: SEUL ry / Arttu Kokkonen / Tubecon CS:GO eSM 2019

Kirjaan haastateltuja ammattipelaajia ovat muun muassa Aleksi ”Aleksib” Virolainen, yksi Suomen tunnetuimmista Counter-Strike: Global Offensive -pelaajista sekä entinen Overwatch-ammattilainen Jonas ”Shaz” Suovaara. Pelaajat kertovat kirjassamme paikoin avoimesti arjestaan ja sen haasteista sekä kertovat kokemuksiaan pelaamista tukevista rutiineista.

Aiheena suorituskyvyn kokonaisvaltainen kehittäminen e-urheilussa on niin ainutlaatuinen, että vastaavaa kirjaa ei ole julkaistu edes englanniksi. Suomalaisista e-urheilukirjoista merkittävimmät ovat E-urheilun käsikirja, joka käsitteli pitkälti pelaamisen alkeita sekä e-urheiluun ilmiönä pureutunut Kaikki e-urheilusta. Vieraskielisistä teoksista lähimpänä kirjamme aihepiiriä on terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu e-urheilukirja Handbook of Esports Medicine, joka keskittyy nimensä mukaisesti lähinnä kilpapelaajien vammoihin.

Varteenotettavien haastajien poissa ollessa pidämme kirjaamme lajissaan maailman ensimmäisenä, joten seuraava askel on looginen: E-urheilijan suorituskykyopas julkaistaan kevättalvella 2022 myös englanninkielisenä e-kirjana nimellä Clutch – The High Performance Guide for Esports.

Osta ennen kuin on liian myöhäistä

E-urheilijan suorituskykyopas on ennen kaikkea kirja pelaajalle, joka janoaa kehittymistä tai unelmoi ammattilaisuudesta. Kirjan sisällöstä on kuitenkin mahdollista hyötyä, olitpa sitten satunnaispelaaja, valmentaja tai esimerkiksi lajiymmärrystä tai elämäntapatietoa kaipaava e-urheilijanuoren äiti. Vahvasta pelaamisnäkökulmasta huolimatta isoa osaa kirjan tiedoista voi soveltaa esimerkiksi työelämään, yleiseen hyvinvointiin tai ylipäätään itsensä kehittämiseen.

E-urheilijan suorituskykyoppaan e-kirjaversio löytyy ainakin Elisa Kirjasta, Ellibsistä, Adlibriksesta sekä Prisman ja Suomalaisen kirjakaupan verkkokaupoista.

Paperikirja on ostettavissa kirjakaupoista kautta maan, ja saatavilla myös useissa nettikaupoissa, eli kustantajamme Fitrakaupan lisäksi ainakin Adlibriksessä, Suomalaisessa kirjakaupassa ja Bookyssä. Käyttämällä kampanjakoodia ”huijauskoodi” saat Fitrakaupassa kirjastamme 20 prosentin alennuksen. Jos olet kiinnostunut kirjastamme, suosittelen vahvasti ostamaan kirjan hetimmiten, sillä painoksen loppuessa uutta kirjaerää voi laajasti uutisoitujen kirjapainojen haasteiden vuoksi joutua odottelemaan viikkotolkulla.

Jos haluat tilata useamman kirjan kerralla, oikea henkilö on Erimoverin Tanja Vaakanainen (etunimi.sukunimi(at)erimover.com). Mikäli teoksestamme päätetään tehdä tulevaisuudessa myös äänikirja, ilmoitan siitä esimerkiksi Instagram-tililläni.

Tulevissa kirjoituksissa tulemme Laurin kanssa käymään läpi kirjan aiheita ja julkaisemaan kirjaan päätymätöntä ammattipelaajien haastattelumateriaalia. Pysy siis kuulolla!


Tilaa E-urheilijan suorituskykyopas (printtikirja) esimerkiksi näistä kaupoista:


Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *