HighRoller – suomalainen jalallinen putkirulla

HighRoller-putkirulla -yhteistyössä mukana Primemovement-kehonhuoltokauppa

Bubble Rollerin saatuani luulin, että putkirullat eivät voisi enää erikoisemmaksi muuttua. Olin kuitenkin väärässä, sillä HighRoller-putkirulla on toinen Primemovementilta saamani ainutlaatuinen lihashuoltotuote.

Olen jo rutinoitunut putkirullaaja, sillä tämän uuden HighRollerin version lisäksi minulla on kokemusta aikaisemmasta HighRollerin versiosta ja lisäksi nystyräisestä Bubble Rollerista. Vuonna 2014 julkaistu HighRollerin ensimmäinen versio oli käytössäni pitkästi yli vuoden, ja tätä uudempaakin vuoden 2016 versiota eli HighRoller 2.0:aa olen ehtinyt käyttää jo yli 8 kuukautta. Uskoisin siis muodostaneeni hyvän käsityksen HighRollerin toimivuudesta ja sen eroista kahteen aikaisempaan putkirullaani.

Tässä postauksessa käyn läpi HighRollerin ominaisuudet ja kerron kokemuksia sen käytöstä, minkä lisäksi vertaan HighRolleria sekä sen vanhempaan versioon että Bubble Rolleriin.

HighRoller-putkirulla: ominaisuudet

Nimestään huolimatta HighRoller ei ole suurilla rahasummilla pelaava uhkapelaaja, vaan HighRoller Suomi Oy:n Kajaanissa kehittämä, itsehierontaan tarkoitettu, patentoitu putkirulla. HighRoller-putkirulla on uniikki muihin putkirulliin verrattuna, sillä minulle ei ole tullut vastaan koskaan aikaisemmin putkirullaa, johon voidaan kiinnittää jalat. Jalkojen ansiosta HighRolleria voi halutessaan käyttää mainosti esimerkiksi ulkona kesähelteillä. Jalkojen kiinnittämisellä HighRolleriin on lisäksi paljon vaikutusta sen käyttökokemukseen.

Vanhan HighRollerin mukana tuli kantopussi. HighRoller 2.0:an mukana kantopussia ei enää tullut, vaan rullan mukana tarvittavat osat olivat pakattu hierontaputken sisään. Rullan pahvipakkauksessa oli kuitenkin kantokahva, joten periaatteessa rullaa voi kuljettaa paketissa paikasta toiseen.

Käyttöohjeet, jossa kerrotaan seikkaperäisesti rullan kokoamiseen ja purkamiseen liittyvät toimenpiteet tulivat molempien rullien mukana. Kokoamis- ja purkamisohjeiden lisäksi käyttöohjeissa opastetaan, miten HighRollerilla hierotaan eri lihaksia.

Vanha HighRoller vasemmalla, uusi HighRoller 2.0 oikealla
Vanha HighRoller vasemmalla, uusi HighRoller 2.0 oikealla

Kantopussi ei ole ainoa ero uuden ja vanhan HighRollerin välillä. Yleisesti ottaen uusi HighRoller on laadukkaampi kuin vanha, muun muassa pinnan ja jalkojen materiaalin osalta. Se on myös paljon hienomman näköinen ja siihen on saatavilla useampia värivaihtoehtoja kuin mitä vanhaan oli. HighRoller 2.0 on lisäksi joitakin senttejä matalampi kuin vanha, mikä tekee siitä helpomman käyttää lyhyemmille ihmisille. Molemmat HighRollerit ovat samanpituisia eli noin 45 senttimetriä pitkiä, 15 senttiä pidempiä kuin Bubble Roller. Jos esimerkiksi kahden jalan yhtäaikainen rullaaminen Bubble Rollerilla tuottaa ongelmia, HighRollerilla se onnistuu vaivattomasti.

HighRollerin putken sisus on kivikovaa ABS-muovia, joten rullaa ei saa istumalla rikottua. Bubble Rollereissa pintamateriaali on kovempaa kuin HighRollereissa, joten jälkimmäinen on näistä kahdesta putkirullasta se aloittelijaystävällisempi putkirulla. HighRollerin kuvioitu ja pehmeä, EVA:sta valmistettu pinta ei ole kuitenkaan tehokkaan itsehieronnan suorittamisen esteenä. Syy tähän selviää kohta.

HighRollerin putken sisus on erittäin kovaa ABS-muovia
Putken sisus on valmistettu erittäin kovasta ABS-muovista

Sinä aikana, jona HighRoller on ollut käytössäni, pintamateriaali ei ole antanut periksi ja painunut pysyvästi kasaan. Siinä missä Bubble Rollerin, uskon myös HighRollerin säilyvän käyttökelpoisena vuodesta toiseen.

HighRollerin käyttö

HighRollerin käyttö onnistuu pakkauksen mukaan kolmessa eri käyttöasennossa. Minun mielestäni rullaa voidaan kuitenkin käyttää peräti viidellä eri tavalla. Kerron käyttöesimerkkejä jokaisen käyttötavan kohdalla. Kuten aina ennenkin, kuvat saa isommiksi klikkaamalla tai näyttöä napauttamalla.

Ensimmäinen käyttöasento tekee HighRollerista jalattoman eli käytännössä perinteisen putkirullan. Tässä käyttöasennossa rullaamisen pitäisi olla kaikille putkirullauksen ystäville suhteellisen tuttua. Tämä käyttöasento on kuitenkin sellainen, joka ei hyödynnä HighRollerin koko potentiaalia, joten täysin jalattoman rullan käyttö on jäänyt minulla vähemmälle. Lisäksi se vaatii jalkojen kiinnittämiseen vaadittavien osien kanssa säätämistä, mikä on oma hommansa.

HighRoller 2.0 -putkirulla ilman jalkoja
HighRolleria voidaan käyttää myös perinteisen putkirullan tavoin

Toisessa käyttöasennossa rullan päässä olevia ympyrän muotoisia, käsin pyöritettäviä sormiruuveja on käytetty irti ja rullan päädyt on yhdistetty toisiinsa rullan läpi kulkevalla metalliputkella. Tällöin rulla seisoo koholla päätyosissa kiinni olevien, kovasta muovista valmistettujen minijalkojen varassa.

HighRoller-putkirulla lyhyillä jaloilla
HighRoller-putkirulla lyhyillä jaloilla

Tässä asennossa, jossa rulla on muutaman sentin korkeudella lattiasta, on mahdollista rullata esimerkiksi pakaralihaksia. Henkilökohtaisesti pidän kuitenkin Bubble Rolleria parempana rullana ainakin pakaroiden tai oikein jumissa olevien lihaksien rullaukseen, koska sen pinnan nystyrät pureutuvat pyllyyn paremmin. Tässä asennossa ainakin minä tykkään rullata lisäksi reiden ulkosivuja, mutta myös rintarankaa, selkälihaksia ja niskaa. Etenkin jalkalihaksia rullatessa kannattaa olla varuillaan, ettei mene rullasta ”läpi” ja tömähdä lattialle rullan pyörimisen johdosta.

Kolmannessa käyttöasennossa rullan toisella puolella oleviin minijalkoihin on liitetty metalliset jalat, mikä saa rullan olemaan toispuoleisesti korotettu. Tässä käyttöasennossa on kätevintä rullata esimerkiksi reiden sisäosan lihaksia.

HighRoller toispuoleisesti korotettuna
HighRoller toispuoleisesti korotettuna

Neljännessä käyttöasennossa HighRollerissa on metalliset jalat molemmilla puolilla. Tämä on HighRollerin tyypillinen käyttöasento. Metallijalat pysyvät tiukasti kiinni muovisissa vastakappaleissaan, eikä jaloissa ole ollut tähän mennessä havaittavissa löystymisen merkkejä.

HighRoller 2.0 tyypillisessä käyttöasennossaan
HighRollerin tyypillinen käyttöasento

Tässä asennossa voi rullata vaikka mitä lihaksia eli esimerkiksi etu- ja takareisiä. Jalkalihaksien rullaaminen onnistuu toki hyvin myös lyhytjalkaisella HighRollerilla. Joka tapauksessa tässä käyttöasennossa olen rullaillut jalkalihasten lisäksi kyynärvarsia, ojentajia, hauiksia, olkapäitä ja pohkeita. Koska uusi HighRoller on matalampi kuin vanha, on esimerkiksi takareisien rullaaminen tällä HighRollerilla aavistuksen verran mukavampaa tällaiselle 173-senttiselle putkirullausfanille.

Viimeistään neljännessä käyttöasennossa selviää, miksi HighRollerin käyttö on sekä mukavaa että tehokasta suhteessa Bubble Rolleriin ja yleensäkin muihin jalattomiin putkirulliin. HighRollerilla rullaaminen vie vähemmän tilaa kuin jalattomilla putkirullilla, koska jalattomia putkirullia käytettäessä henkilö liikkuu rullan mukana. Jalattomia putkirullia joutuukin vähän väliä siirtämään takaisin kohtaan, josta on turvallinen välimatka kodin esineisiin.

Bubble Rolleria pehmeämpi pintakaan ei ole mikään älyttömän suuri ongelma, sillä sen minkä HighRoller pintamateriaalin pehmeydessä häviää, se jalkojen ansiosta voittaa. Jalkojen ansiosta koholla olevan HighRollerin käyttö mahdollistaa sen, että rullattavat lihakset voidaan pitää rentoina. Lihaksien rentona pitäminen hierottaessa tai rullattaessa on erittäin tärkeää, jotta lihasta voitaisiin hieroa kunnolla. Rullatessa jalattomilla rullilla työstettäviä lihaksia joutuu usein pitämään jännittyneinä, koska muuten esimerkiksi työstetty raaja on vaarassa koskea maahan, mikä taas vaikeuttaa rullaamista. Jännittyneitä lihaksia ei voida (itse)hieroa pintaa syvemmältä, mikä ei ole ongelma käytettäessä HighRolleria.

Toinen iso hyöty suhteessa jalattomiin putkirulliin on käyttäjä- ja aloittelijaystävällisyydessä. Jalattomilla putkirullilla rullaaminen vaatii rullaajalta kehonhallintaa sekä voimaa keskivartalossa ja käsissä. Rullaus saattaakin ennen pitkää menettää tehoaan käyttäjän väsyessä, koska jalattomia rullia käytettäessä kehoa joudutaan pitämään tiukkana oltaessa esimerkiksi punnerruksen yläasennossa.

Viidennen tavan käyttää HighRolleria eli bonustavan keksin jo vanhaa HighRolleria käyttäessäni. HighRollerilla voi rullata paikkoja pitämällä rullaa käsillä kiinni päädyissä olevista sormiruuveista. Tällä tavalla, jota voi käyttää esimerkiksi kipeiden ”penikoiden” varovaiseen rullaamiseen, onnistuu myös kaverin tai elämänkumppanin putkirullaaminen. Tällä tavalla HighRollerin käyttö on mahdollista esimerkiksi sohvalla istuessa.

HighRollerin käyttö onnistuu myös pitämällä kiinni sormiruuveista!
HighRollerin käyttö onnistuu myös näin!

Kokonaisuutena 120 kilon painorajan omaava uusi HighRoller on niin materiaaliltaan kuin käytettävyydeltään reippaasti edellä vanhaa versiota. Konkreettisin vanhan ja HighRoller 2.0:an välinen ero on siinä, että vanhassa versiossa metallijalat olivat erittäin liukkaita, jolloin matolla rullatessa HighRoller saattoi yhtäkkiä luiskahtaa pois kropan alta. Vanhaa HighRolleria käytettäessä piti siis pitää koko ajan jostakin paikasta kiinni tai suorittaa rullaus luistamattoman alustan kuten jumppamaton päällä.

Ensimmäisen sukupolven HighRollerin jalkojen liukkaus oli selkeästi ongelma muillekin kuin minulle. Niinpä uudessa versiossa tämä ongelma on korjattu:

HighRollerin jalkojen pohjassa on liukumista estävä kumigrippi
HighRollerin jalkojen pohjassa on liukumista estävä kumigrippi

Niin muovisissa minijaloissa kuin metallisissa ja täyspitkissä jaloissa on pohjassa kumimaista materiaalia, jonka ansiosta rullatessa liukastelu on kuin muisto vain. Ensimmäisen sukupolven HighRolleriin verrattuna kumigrippien asentaminen jalkojen pohjiin on merkittävä parannus käyttökokemuksessa.

HighRoller — yhteenveto

Jos minun pitäisi valita jompi kumpi putkirulla Bubble Rollerin ja HighRollerin väliltä, olisi valintani HighRoller mukavampien työskentelyasentojen ja rullaustehokkuuden takia. Kun HighRolleriin yhdistetään vielä saman valmistajan maanmainio HighBaller-hierontalaite, jonka tuplapalloilla saa hierottua niitä paikkoja, joihin HighRollerilla on hankala päästä (esimerkiksi selkä, hartiat ja niska).

Moniin muihin putkirulliin verrattuna HighRollerin hinta on hieman korkeampi. Yleensä noin 90 euroa maksavan HighRollerin hinta saattaa kuulostaa korkealta, mutta ottaen huomioon HighRollerin laadukkaat, kestävät materiaalit ja oletetun käyttöiän, ei HighRollerin hinta muodostu vuosien rullauksen jälkeen kovinkaan suureksi yhtä käyttötuntia kohden.

Käydessäni taannoin hierojalla mainitsin jalallisesta putkirullasta, jonka sain käyttööni. Hieroja-kaverini totesi tähän, että ”Siinä se taitaa olla putkirullauksen tulevaisuus”.

En epäile tätä lausahdusta ollenkaan, sillä HighRollerin toimivuuden takana on helppo seisoa: HighRoller on erittäin hyvä putkirulla, ja vieläpä suomalainen sellainen. Lisäksi HighRoller voitti yleisöäänestyksen vuoden 2015 liikuntatuote -kilpailussa, sitä myydään nykyään Suomen lisäksi yli viidessä muussa maassa ja useat tunnetut urheilijat kuten uimari Jenna Laukkanen ja keihäänheiton olympiavoittaja Thomas Röhler käyttävät sitä. Muutkin ovat siis selkeästi innostuneet tästä suomalaisesta, jalallisesta putkirullasta.

HighRoller-putkirulla — plussat ja miinukset:

  • vie vähemmän rullaustilaa verrattuna perinteisiin putkirulliin
  • tehokas (mahdollistaa rentona olevien lihaksien rullaamisen)
  • käyttäjä- ja aloittelijaystävällinen
  • selkeitä parannuksia verrattuna 1. sukupolven HighRolleriin
  • HighRollerin hinta on keskimääräistä putkirullaa hieman kalliimpi
Tilaa uutiskirjeeni, saat ilmaisen pdf:n!

Olli Haataja

Olen tieteestä innostuva oululainen voimavalmentaja, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja tietokirjailija, jolle suorituskyvyn parantaminen on sekä työ että harrastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *